Το τριήμερο 9-10-11 Ιουνίου, χιλιάδες κόσμος πέρασε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η συμμετοχή του Πανελλαδικού Συντονιστικού Αλληλέγγυων Σχολείων στο 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ήταν μια πολύτιμη εμπειρία που μας έκανε πιο δυνατούς. Συναντήσαμε ανθρώπους από όλο τον κόσμο, μοιραστήκαμε εμπειρίες και κάναμε ορατό ένα νέο μοντέλο εκπαιδευτικών σχέσεων.

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αλληλέγγυων Σχολείων διοργάνωσε δύο πάνελ, στο πλαίσιο του συνεδρίου. Το πρώτο είχε θέμα «Εναλλακτικά εκπαιδευτικά μοντέλα ως χώροι κοινωνικής προστασίας και ένταξης: Ο ιδιαίτερος ρόλος των σχολείων για πρόσφυγες και μετανάστες», με τους:
Γκαλίνα Αλτουχόβα, Εκπαιδευτικός Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης & Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Προγράμματος στο προσφυγικό camp στο Σκαραμαγκά (Ελλάδα)
Γιάννη Μπαβέα, Εκπαιδευτικός, «Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά» (Ελλάδα)
Γιώργο Μόσχο, Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού – Συνήγορος του Πολίτη (Ελλάδα)
Αμίρ Σαγιαντί, Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθυντής του «Ελεύθερου Σχολείου» Järvaskolan (Σουηδία, Στοκχόλμη) (σύνδεση με skype)
Συντόνισε τη συζήτηση ο Χρήστος Κορολής, από το Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας.
Στο τέλος της συζήτησης προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους “Terraluna”, που δημιούργησαν οι μαθητές του hope school, που λειτουργεί στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Σκαραμαγκά και βραβεύτηκε στην κατηγορία «ταινίες μυθοπλασίας» του 7ου μαθητικού φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους.
Η συνάντηση μας με ανθρώπους από το χώρο των δικαιωμάτων, της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης μεταναστών και προσφύγων καθώς και με την εμπειρία από τη Σουηδία ήταν μια εμπειρία που μας γέμισε με καινούρια ερωτήματα και μεγαλύτερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου συζητήσαμε με θέμα: «Η σχέση της παιδείας και της εκπαίδευσης με πρακτικές Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και τεχνολογία». Στη συζήτηση μίλησαν ο Χρήστος Κορολής, από το Αλληλέγγυo Σχολείo της Μεσοποταμίας, η Clara Crivellaro και ο Ahmed Karrufa, από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ και η Φένια Πιστοφίδου, Εκπαιδεύτρια ενηλίκων & Συντονίστρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο ΚΕΚ «Δήμητρα» και συντόνισε ο Βασίλης Βλαχοκυριάκος, ιδρυτής του OpenLab Athens και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Newcastle.


Η συνάντηση με ανθρώπους από ετερόκλητους χώρους, που ασχολούνται με τη μη τυπική εκπαίδευση και με τεχνολογικά εκπαιδευτικά εργαλεία ήταν ένας πολύ ενδιαφέρων πειραματισμός, αφού για πρώτη φορά μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε σε ένα κοινό τραπέζι.
Όλες οι παρουσιάσεις των ομιλητών ήταν πολύ ουσιαστικές, γνωρίσαμε πολύτιμους συμμάχους για να δυναμώσουμε τα αλληλέγγυα σχολεία και ελπίζουμε να τους ξαναδούμε.