Αλληλέγγυα Σχολεία: Είναι θέμα δημοκρατίας!

Χρήστος Κορολής και Μαρινίκη Κολιαράκη – Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας Η παρατεταμένη οικονομική και πολιτική κρίση που ξεκίνησε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας σηματοδότησε για την κοινωνία μας το ξεκίνημα μιας πρωτόγνωρης εποχής. Η απότομη συρρίκνωση κάθε έννοιας κοινωνικής προστασίας άφησε πίσω της τεράστια ανασφάλεια και δυστυχία, ταυτόχρονα, όμως, αποτέλεσε την απαρχή ενός δυναμικού κινήματος αντίστασης, ελπίδας και δημιουργίας. Ακόμα και άνθρωποι που μέχρι τότε δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με τις συλλογικές διεκδικήσεις ή είχαν αποσυρθεί από αυτές συνέβαλαν στη δημιουργία κινηματικών δομών νέου τύπου, οι οποίες απλώθηκαν στις γειτονιές των…

Περισσότερα

«Εστίες» Ανθρωπιάς στη Θεσσαλονίκη. Η αλληλεγγύη σε συνθήκες πανδημίας!

των Άρτεμης Ματιάκη και Μίλτου Τόσκα – Αλληλέγγυο Σχολείο Ετεροτοπίας Καμία φορά είναι πιο χρήσιμο και ελπιδοφόρο, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, να μην λέμε πολλά, να μη γράφουμε πολλά, αλλά να πράττουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Μέσα σε λίγες γραμμές, προσπαθήσαμε να χωρέσουμε ιστορίες ανθρώπων που δραστηριοποιούνται καθημερινά σε δομές αλληλεγγύης και θυμίζουν σε όλους και όλες τη Θεσσαλονίκη που θέλουμε. Κάθε άνθρωπος, κάθε δομή είχε να μας πει πολλά περισσότερα, πράγματα που ίσως δε χωρούν σε κόλλες χαρτί. Κάνουμε όμως μία προσπάθεια να μεταφέρουμε τις χρήσιμες σκέψεις και…

Περισσότερα

Πύρρειος Νίκη

της Φωτεινής Θεοδωρογλάκη, Φοιτήτρια – Αλληλέγγυο Σχολείο Ταύρου Τον 3ο αιώνα π.Κ.Χ. ο Πύρρος, βασιλιάς της Ηπείρου, πραγματοποιεί εκστρατεία στην Ιταλία. Παρά τη νίκη του έναντι των Ρωμαίων, οι απώλειες ήταν τεράστιες, ο στρατός αποδεκατίστηκε και πολλοί αξιωματικοί χάθηκαν. Έκτοτε, Πύρρειος νίκη ονομάζεται μεταφορικά, η νίκη που συνοδεύεται από τον όλεθρο των επικρατούντων. Το 2019 μ.Κ.Χ. η Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, προαναγγέλλει μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση. Παρά την εναντίωση σχολικής και ακαδημαϊκής κοινότητας , το σχέδιο μεθοδεύεται, με αποκορύφωμα το νομοσχέδιο της 11ης Φεβρουαρίου. Έκτοτε, Δημόσια Εκπαίδευση, ονομάζεται η…

Περισσότερα

Η εκπαίδευση κάνει χαρούμενους ανθρώπους!

απαντούν οι εθελοντές Δέσποινα Κ., Ευθύμης Τζ. και Κωνσταντίνος Π.  τη συνέντευξη πήρε η Εύη Μικέλη – Σχολείο Αλληλεγγύης Κερατσινίου   Από το 2013 σε πολλές γειτονιές άρχισαν να γεννιούνται αλληλέγγυες δομές με σκοπό να μην μείνει κανένα παιδί χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση. Το Σχολείο Αλληλεγγύης Κερατσινίου είναι μία τέτοια ανοιχτή δομή εκπαίδευσης και στηρίζεται στην καθημερινή προσφορά των εθελοντών. Σκιαγραφούμε τη δομή μέσα από ερωτήσεις στους ίδιους τους καθηγητές-εθελοντές. Ερ. Εάν ήσουν μαθητής για ποιο λόγο θα επέλεγες να συμμετάσχεις σε μία ανοιχτή δομή εκπαίδευσης; Ε.Τζ.: Μια ανοιχτή δομή…

Περισσότερα

Η παιδεία ως άσκηση ελευθερίας Μια σύντομη γνωριμία με τον Πάουλο Φρέιρε

του Αργύρη Γεωργουλή* – Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι Κέρκυρας   Ο Πάουλο Φρέιρε υπήρξε παγκόσμιος ηγέτης του αγώνα για την απελευθέρωση των φτωχότερων απ’ τους φτωχούς: των περιθωριοποιημένων τάξεων που ζουν μέσα στις «κουλτούρες της σιωπής». Γεννήθηκε το 1921 στη Ρεσίφε, στη βορειοανατολική Βραζιλία και, παρόλο που οι γονείς του ανήκαν στη μεσαία τάξη, κατά τη μεγάλη οικονομική κρίση ο Φρέιρε έμαθε τι σημαίνει να πεινάς. Τότε, παιδί ακόμα, αποφάσισε να αφιερωθεί στον αγώνα κατά της πείνας. Αργότερα, όταν η οικογενειακή του κατάσταση βελτιώθηκε, σπούδασε Νομικά, Φιλοσοφία και Ψυχολογία της Γλώσσας…

Περισσότερα