Το τέλος του Πολιτισμού;

Θοδωρής Κατής, Καθηγητής Ιστορίας στο Αλληλέγγυο Σχολείο Ετεροτοπίας  Όταν αναφερόμαστε στη λέξη ανθρωπισμός πολλές έννοιες περιπλέκονται στο μυαλό μας, ίσως τόσες πολλές όσες και οι πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης. Πνευματικό κίνημα της Αναγέννησης, αρχή που θέτει στο κέντρο της την ανθρώπινη αξία, μορφωτικό ιδεώδες που οδηγεί στην αυτολοκλήρωση, σύνολο πνευματικών και ψυχικών αρετών κ.α. Όποια ερμηνεία και αν δεχτούμε ένα είναι βέβαιο, ο ανθρωπισμός ασχολείται με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τον άνθρωπο από τον κόσμο γύρω του, ασχολείται με την ανθρωπιά του.  Ως ανθρωπιστική πάλι, χαρακτηρίζουμε την επιστήμη εκείνη που…

Περισσότερα

Δημοκρατία στο σχολείο και αξιολόγηση

Σπύρος Πάγκαλος, Χημικός – καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, εθελοντής του Αλληλέγγυου Σχολείου Μεσοποταμίας Μέχρι σήμερα, το χαλαρό πλαίσιο λειτουργίας του σχολείου επέτρεπε τη δημοκρατική του οργάνωση με κυρίαρχο ρόλο του συλλόγου διδασκόντων/ουσών, προέβλεπε διαδικασίες και λόγο στις μαθητικές κοινότητες και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και άνοιγμα του σχολείου στην κοινότητα. Πολλά σχολεία εκμεταλλεύτηκαν αυτή τη δυνατότητα και πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό την δημοκρατική λειτουργία. Φυσικά δεν νοείται δημοκρατικό σχολείο χωρίς κανόνες, συμφωνημένους και εφαρμοζόμενους σε όλους. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα κάθε άλλο βοηθά στην ανάπτυξη της δημοκρατίας στο σχολείο. Η απαξίωση…

Περισσότερα

Γιατί οι καθηγητές πανεπιστημίου παίρνουν τον δρόμο της εξορίας;

Των Δρ ΣΕΡΝΤΑΡ Μ. ΝΤΕΓΚΙΡΜΕΝΤΣΙΟΓΛΟΥ & Δρ ΤΣΙΝΤΕΜ ΚΟΤΙΛ, Academics for Peace / Καθηγητές για την Ειρήνη Μετάφραση: ΣΩΤΗΡΗΣ ΛΙΒΑΣ, Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι της Κέρκυρας Μια από τις πιο ενοχλητικές ερωτήσεις που ακούγαμε συνεχώς από το 2015 μέχρι και σήμερα ήταν το «μα γίνεται πόλεμος στο Αφγανιστάν;» Όσοι έκαναν την ερώτηση αυτή, εξέφραζαν συχνά τη δυσφορία τους για την άφιξη των προσφύγων στην Ελλάδα. Θα μπορούσαν, πολύ εύκολα, να μάθουν τα πάντα για την εισβολή στο Αφγανιστάν, αλλά δεν το έκαναν – δεν τους ενδιέφερε. Ελάχιστοι ανάμεσά τους έπιαναν κουβέντα με τους…

Περισσότερα

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις μια γλώσσα είναι να την μοιράζεσαι

του Ρισάρ Λουσακαμούνου Είμαι ο Ρισάρ Λουσακουμούνου, γεννήθηκα στις 19 Μαΐου 1994 στην Κινσάσα, την πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Ζω στην Ελλάδα από το 2017, όπου έχω αναγνωριστεί ως πολιτικός πρόσφυγας από την ελληνική κυβέρνηση. Όταν έφτασα στην Ελλάδα, βρέθηκα πρώτα στο νησί της Σάμου όπου έζησα για τρεισήμισι μήνες. Στην αρχή, ήταν πολύ δύσκολο να ενταχθώ στην Θεσσαλονίκη. Η γλώσσα αποτελούσε εμπόδιο για μένα. Είπα στον εαυτό μου ότι δεν θα κάτσω με σταυρωμένα τα χέρια χωρίς να κάνω τίποτα. Χρησιμοποίησα τις καλλιτεχνικές μου γνώσεις ως μέσο…

Περισσότερα

10 χρόνια από τη φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση στη Νορβηγία

KONSTANTIN ALTHER και MARIE SAMUELSEN, Ένωση Σχολείων του Όσλο Μετάφραση: ΑΡΓΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ, Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι της Κέρκυρας Στις 22 του Ιούλη του 2011, ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά ανατινάχτηκε στον Κυβερνητικό Τομέα του Όσλο, ένα σύμπλεγμα κτιρίων όπου στεγάζονταν υπουργεία και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες. Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από διακόσιοι τραυματίστηκαν. Δύο ώρες αργότερα, ο δράστης έφτασε στο νησί Ουτόγια, όπου βρισκόταν η καλοκαιρινή κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας (AUF). Εκεί, ξεκίνησε ένα μακελειό: σκότωσε 69 μέλη της κατασκήνωσης, πριν συλληφθεί από την αστυνομία. Μιλήσαμε με έναν από…

Περισσότερα