Τα Αλληλέγγυα Σχολεία στο 10ο Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Το Σάββατο 8 Ιουνίου, στο πλαίσιο του 3ήμερου φεστιβάλ του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου έγινε συζήτηση – γνωριμία με τα Αλληλέγγυα Σχολεία.
Ήταν η πρώτη χρονιά που το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι συμμετείχε στο Δίκτυο Αλληλέγγυων Σχολείων και είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και να γνωρίσουμε από κοντά όσα συμβαίνουν στην Κέρκυρα. Αν και ήταν το πρώτο σαββατοκύριακο με υψηλές θερμοκρασίες στο νησί, η προσέλευση ήταν πολύ ικανοποιητική.
Αρχικά έγινε μια παρουσίαση των Αλληλέγγυων Σχολείων, από τη συγκρότησή τους μέχρι σήμερα, ως κοινωνικά εγχειρήματα με πυρήνα την εκπαίδευση, που στοχεύουν στην ενεργοποίηση όλων των εμπλεκομένων. Επίσης αναφέρθηκε η ο ρόλος των αλληλέγγυων σχολείων ως προς την ενδυνάμωση κοινωνικών ομάδων όπως οι πρόσφυγες και μετανάστες, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα ή παιδιά ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών κλπ. Επίσης, μιλήσαμε για τον μετασχηματιστικό ρόλο των αλληλέγγυων σχολείων ως δομές που συμβάλουν στην επανανοηματοδότηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και της παιδείας.
Η συζήτηση που ακολούθησε αφορούσε τις σχέσεις με κινήματα και συλλογικότητες στο εξωτερικό, τον κοινωνικό αντίκτυπο της δράσης των αλληλέγγυων σχολείων, πως δημιουργούνται κίνητρα εμπλοκής και πως μια συνέλευση μπορεί να αποφασίζει χωρίς ιεραρχίες και ψηφοφορία.
Η εμπειρία ήταν πολύ θετική, είχαμε επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούμε για άλλες δράσεις και να γνωρίσουμε συλλογικότητες του νησιού. Έγινε σημαντική ανταλλαγή εμπειρίας και προσδοκούμε την συνέχεια της καλής επικοινωνίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις