Αλληλέγγυα Σχολεία: Δήλωση στήριξης στον Βασίλη Δημάκη

Ο Βασίλης Δημάκης, κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού, φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, βρίσκεται για δεύτερη φορά σε απεργία πείνας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του και διεκδικώντας το δικαίωμά του να σπουδάσει.
Πριν περίπου δύο χρόνια, μετά από απεργία πείνας και δίψας, κατέκτησε το δικαίωμα παρακολούθησης των μαθημάτων στη σχολή, στην οποία πέρασε διαβάζοντας και δίνοντας εξετάσεις στη φυλακή. Στις 16 Απριλίου 2020, για λόγους που δεν έχουν επίσημα εξηγηθεί, μετήχθη αιφνιδιαστικά από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Γρεβενών, κατόπιν εισβολής αντρών των ΕΚΑΜ στο κελί του και παρά το γεγονός, ότι για να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα φοίτησης πρέπει να εκτίσει την ποινή του σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα της Αθήνας.
Ο Βασίλης Δημάκης συμμετείχε στις ειρηνικές κινητοποιήσεις των κρατουμένων από τις 14 Απριλίου, με αίτημα τη λήψη μέτρων υγιεινής, ασφάλειας και αποσυμφόρησης των φυλακών σε συνθήκες πανδημίας. Αίτημα το οποίο υποστηρίζεται από την κοινωνία, καθώς και από πλήθος επίσημων θεσμικών φορέων.  Η ενεργός συμμετοχή του στις διεκδικήσεις αξιοπρεπών συνθηκών μέσα στην φυλακή, φαίνεται να έχουν προκαλέσει τη στοχοποίησή του.
Τα Αλληλέγγυα Σχολεία παλεύουμε καθημερινά για ίσες ευκαιρίες στην μόρφωση, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τα εμπόδια που κάθε άτομο αντιμετωπίζει σε μια άνιση κοινωνία, ακόμα περισσότερο όταν δίνει έναν αγώνα σε συνθήκες εγκλεισμού. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, ο Βασίλης Δημάκης κατάφερε να ολοκληρώσει το εσπερινό λύκειο, να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο και χάρη στην καλή ακαδημαϊκή του απόδοση να είναι υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Όλη η πορεία του δείχνει έναν αποφασιστικό αγώνα για ζωή.
Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον κρατούμενο απεργό πείνας Βασίλη Δημάκη που αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο ζωής, και συντασσόμαστε με το αίτημά του. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και η κυβέρνηση πρέπει να δράσουν άμεσα και χωρίς χρονοτριβή για την προστασία της υγείας του, αλλά και για να παρέχουν όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις για τις σπουδές του. Αντί για εκδικητικότητα και φίμωση των κρατουμένων, η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να φροντίσει για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων και τις προϋποθέσεις επανένταξής τους στο κοινωνικό σύνολο.

Σχετικές δημοσιεύσεις