«Εστίες» Ανθρωπιάς στη Θεσσαλονίκη. Η αλληλεγγύη σε συνθήκες πανδημίας!

των Άρτεμης Ματιάκη και Μίλτου Τόσκα – Αλληλέγγυο Σχολείο Ετεροτοπίας

Καμία φορά είναι πιο χρήσιμο και ελπιδοφόρο, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, να μην λέμε πολλά, να μη γράφουμε πολλά, αλλά να πράττουμε όσα περισσότερα μπορούμε.

Μέσα σε λίγες γραμμές, προσπαθήσαμε να χωρέσουμε ιστορίες ανθρώπων που δραστηριοποιούνται καθημερινά σε δομές αλληλεγγύης και θυμίζουν σε όλους και όλες τη Θεσσαλονίκη που θέλουμε.

Κάθε άνθρωπος, κάθε δομή είχε να μας πει πολλά περισσότερα, πράγματα που ίσως δε χωρούν σε κόλλες χαρτί. Κάνουμε όμως μία προσπάθεια να μεταφέρουμε τις χρήσιμες σκέψεις και εμπειρίες τους γιατι εκεί είναι που κρύβεται η ελπίδα!

Αόρατη Πόλη – Κουζίνα αλληλεγγύης στην ΕΤΕΡΟΤΟΠΙΑ

Γεωργία

Να έρχεται η ώρα που έχεις τελειώσει το μαγείρεμα, έχεις ετοιμάσει τις σακούλες, έβαλες τα γάντια και βγαίνεις για μοίρασμα. Φτάνεις σε κάθε σημείο που έχεις τσεκάρει και βλέπεις τα γνώριμα πλέον πρόσωπα να σε χαιρετάνε ενώ πλησιάζεις. “Πως είσαι;” “Σήμερα καλύτερα”. Η απάντηση αυτή πηγαίνει και για τα δύο μέρη, για εκείνους που δίνουν και για εκείνους που παίρνουν. Γιατί στην τελική όλοι κερδίζουμε. Ελπίδα για το καλύτερο, Αγάπη για τον κόσμο. Άνθρωπος για τον Άνθρωπο.

Η Γειτονιά της Σβώλου

Αγάπη

“Είμαστε μια ομάδα Φίλων και Γειτόνων που κάθε φορά που η Αλληλεγγύη φωνάζει βοήθεια, έχουμε λόγο να βρισκόμαστε ενεργοί παρΌντες στο Σημείο που χρειάζεται. Είμαστε ανοιχτοί σε ό,ποια ομάδα ή Άνθρωπο έχει τη διάΘεση να προσφέρει το χέρι σε κάθε άλλΟΝ συνΆνθρωπο και Πλάσμα που το χρειάζεται ουσιΑστικά. Δεν περιμένουμε ν’ αλλάξει ο κόσμος από κάποιους, αλλά από όλους κι όλες εμάς, με τις καθημερινές επιλογές και τις πράξεις μας. Η Αλληλεγγύη είναι το όπλο που μας κάνει όλες-ους κερδισμένους.”

Οριζόντιο Δίκτυο «One to One»

Δημήτρης

Η Σοφία έβαλε ανακοίνωση ότι χρειάζονται κουβέρτες σε μια δομή, ο Δημήτρης συγκέντρωσε το ποσό για τον συμπυκνωτή οξυγόνου, η Μαρία βρήκε κι άλλους καθηγητές για τα μαθήματα γλώσσας, η Βίκυ οργάνωσε τις παραλαβές και τις αποστολές επίπλων στις οικογένειες, η Αραβέλλα βρήκε όνομα για την καμπάνια για το προσθετικό χέρι για τον πρόσφυγα, ο Φίλιππος συντόνισε ξανά την επικοινωνία ανάμεσα στις δομές αλληλεγγύης, η Verena οργάνωσε και σήμερα την συλλογή λαχανικών και φρούτων από την λαϊκή της γειτονιάς, η Γεωργία εξασφάλισε 50 επιπλέον μερίδες για το καθημερινό γεύμα αλληλεγγύης.

Albatros

Άννα

Μαγειρεύω  ως πράξη αλληλεγγύης.

Μου είναι αδιανόητο, σήμερα, συμπολίτες μας να μην έχουν την δυνατότητα να καλύψουν την  βασικότερη των αναγκών, την διατροφή τους.

Η αλληλεγγύη  είναι τρόπος ζωής και όχι λέξη κενή νοήματος.

Σε μια κοινωνία ανθρώπινη, προσφέρουμε αυτό που μπορούμε και δεχόμαστε αυτό που έχουμε ανάγκη.

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης

Σίσσυ

Το Κοινωνικό Ιατρείο προσπαθεί, και στις συνθήκες πανδημίας, να ανταποκριθεί – με ασφάλεια για τα μέλη και τους προσερχόμενους – στις ανάγκες σε φάρμακα καθώς και τις επείγουσες ανάγκες για ιατρική, ψυχολογική και οδοντιατρική φροντίδα. Συνεχίζουμε την παρέμβασή μας στην κοινωνία, με συνεργασίες, όπως αυτή με το Σύλλογο Μουσικών Β.Ελλάδας, με κείμενα και δράσεις που αφορούν την υγεία & τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, αλλά και γενικότερα πολιτικά ζητήματα, όπως η απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα.

Κουζίνα Αλληλεγγύης Δυτικά

Σπύρος

Η Κουζίνα Αλληλεγγύης, Δυτικά, δε γίνεται σ’ έναν τυχαίο χώρο˙ γίνεται μέσα στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, εκεί που, όπου κι αν κοιτάξεις, θα δεις τη μνήμη να έρχεται κατά πάνω σου με σάρκα και οστά. Το απέναντι σχολείο ήταν παλιά τόπος εκτελέσεων!

 

Εκεί ξένε, να!
Τόπος εκτελέσεων.
Τώρα σχολεία.

 

Χέρια που δίνουν,
είναι κλαδιά π’ ανοίγουν,
αγκαλιά είναι!

 

Να μαγειρέψω,
να φέρω, να δώσω, να…
Κι αυτό το πρωί!

 

Οικόπολις

Χρήστος

Στις 2 Νοεμβρίου ξεκίνησε και τελείωσε άδοξα την ίδια ημέρα η Trash Art έκθεσή μας με τίτλο “Out of the Bin”. Την επόμενη ημέρα ξεκίνησε ένα παρατεταμένο lockdown με πολυεπίπεδες συνέπειες. Από εκείνη την ημέρα εντείναμε τις προσπάθειές μας στον τομέα της αλληλεγγύης ώστε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε όσους και όσες ακροβατούσαν στο χείλος της επιβίωσης. Πρόσφυγες και ντόπιοι που έζησαν από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις των ανάλγητων πολιτικών και των ατυχών αποφάσεων μιας ανεύθυνης κυβέρνησης. Και κρατάμε ακόμα…

Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης

Μαίρη

Μία ομάδα που συνδέεται μέσω της τροφής (ανάκτηση σπαταλώμενων τροφίμων, μαγείρεμα/διανομή φαγητού, κομποστοποίηση, κηπουρική, μελισσοκομία), έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως αυτό που “τροφοδοτεί” καλύτερα τους ανθρώπους, απ’ όποια θέση κι αν συμμετέχουν, είναι οι σχέσεις αλληλεγγύης, η ανταλλαγή γνώσεων και η ατομική μας ενδυνάμωση μέσα απ’ την ομαδικότητα.

Chefs for zero hunger

Γιάννης

Μάγειρες επαγγελματίες, εθελοντές και φίλοι/ες από τη Θεσσαλονίκη μαγειρεύουμε και μοιράζουμε φαγητό και πακέτα στήριξης σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και καταγωγής. Κανένας μόνος, κανένας νηστικός! Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο “Θρανία της Αλληλεγγύης”, Απρίλιος 2021, Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικές δημοσιεύσεις