Νορβηγική Υποστήριξη στα Αλληλέγγυα Σχολεία

Marie Samuelsen, Ellen Møller και Konstantin Alther από την Ένωση Σχολείων του Όσλο

Μετάφραση: Αγγελική Κολέτσου – Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι της Κέρκυρας

Η Εθνική Ένωση Σχολείων στη Νορβηγία (Skolenes Landsforbund) υποστηρίζει ολόψυχα τα Αλληλέγγυα Σχολεία στην Ελλάδα. Η Νορβηγική ένωση SL είναι μεν ένα μικρό σωματείο καθηγητών και εκπαιδευτικού προσωπικού, όμως αποτελεί μέρος της Εθνικής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης της Νορβηγίας (LO). Η οργάνωση αυτή έχει να επιδείξει μακρά ιστορική παράδοση όσον αφορά την υποστήριξη προοδευτικών και αντιφασιστικών κινημάτων στην Ελλάδα. Το 2016, οι ακτιβιστές της ξεκίνησαν την πρωτοβουλία «Αλληλεγγύη στην Ελλάδα», η οποία υποστηρίζει τα ελληνικά κοινωνικά ιατρεία. Μόλις ενημερώθηκε η ένωσή μας για την επιτυχημένη δράση των Αλληλέγγυων Σχολείων, αποφασίσαμε να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στους Έλληνες συναδέλφους μας.

 Η SL έχει σαν σύνθημά της το «Η γνώση για λίγους προσφέρει εξουσία, η γνώση για όλους προσφέρει ελευθερία», αναγνωρίζοντας έτσι το γεγονός ότι ένα καλό εκπαιδευτικό σύστημα είναι αναγκαίο για την κοινωνική ευημερία και δικαιοσύνη. Υπάρχουν εμφανείς ομοιότητες ανάμεσα στη φιλοσοφία των Αλληλέγγυων Σχολείων και τη δική μας. Καθώς είμαστε μια μικρή οργάνωση, δεν έχουμε τη δυνατότητα να συλλέξουμε μεγάλα χρηματικά ποσά, ωστόσο θεωρούμε ότι είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε σε πολιτικό επίπεδο ότι έχουμε τους ίδιους παιδαγωγικούς στόχους και ιδανικά. Η δεξιά κυβέρνηση της Νορβηγίας ελέγχει όλες τις δημόσιες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων, βασιζόμενη στις αρχές της Νέας Δημόσιας Διοίκησης, όπου τα τεστ, οι έλεγχοι και τα πρότυπα τεκμηρίωσης θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα ενός δασκάλου να χρησιμοποιεί ανεξάρτητα και αυτόνομα τις ικανότητές του/της για να πετύχει τους ακαδημαϊκούς στόχους μέσα από το περιεχόμενο, τον ρυθμό των παραδόσεων και τις διδακτικές μεθόδους. Η συνεργασία μας με τα Αλληλέγγυα Σχολεία στοχεύει στην προαγωγή της κατανόησης των απελευθερωτικών παιδαγωγικών μεθόδων.

Η διεθνής αλληλεγγύη αποτελεί πυλώνα της συνδικαλιστικής δράσης. Οι Έλληνες πλήρωσαν πολύ ακριβό τίμημα για την οικονομική κρίση του 2008, η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ανακάμψει από την περίοδο των Μνημονίων και έχει επιπλέον επιφορτιστεί με την ευθύνη για ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων, στους οποίους η υπόλοιπη Ευρώπη κλείνει τα σύνορά της. Οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, με τα κοινωνικά κινήματα στη πρώτη γραμμή, αξίζουν όλη τη στήριξη που μπορούν να λάβουν.