Το Δίκτυο Αλληλέγγυων Σχολείων για τη 48η επέτειο της εξέγερσης του πολυτεχνείου

Η εξέγερση του πολυτεχνείου συνεχίζει να εμπνέει τους αγώνες για ψωμί, παιδεία και ελευθερία. Η φετινή επέτειος, βρίσκει τη χώρα μας στον κλοιό της πανδημίας, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε οριακή κατάσταση και με πολλούς ανθρώπους αποκλεισμένους από την πρόσβαση σε δημόσιες δομές υγείας και άλλους χωρίς να τους παρέχονται οι προϋποθέσεις για την προσωπική τους προστασία, ενώ υποχρεώνονται να ζουν συνωστισμένοι σε προσφυγικά καμπ ή φυλακές.

Το προηγούμενο διάστημα η τηλεκπαίδευση ανέδειξε περαιτέρω τις ανισότητες στην πρόσβαση στην εκπαίδευση, ενώ η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής άφησε χιλιάδες νέες και νέους εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με πολλές κενές θέσεις στα πανεπιστήμια. Τη φετινή χρονιά οι μαθητές και οι μαθήτριες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα ακόμα πιο εντατικοποιημένο και ανταγωνιστικό σχολείο. Παράλληλα, η αύξηση τιμών των βασικών αγαθών, σε συνδυασμό με την ασφυκτική οικονομική κατάσταση που συνεχίζουν να βιώνουν οι μικρές επιχειρήσεις και την ενίσχυση ελαστικών σχέσεων εργασίας, επικαιροποιεί τον αγώνα για ψωμί. Οι νικηφόρες εργατικές κινητοποιήσεις στην e-food και την COSCO απέδειξαν τη δύναμη της αλληλεγγύης της κοινωνικής βάσης στους αγώνες. Το τρίπτυχο συμπληρώνεται με τον αγώνα για δικαιώματα και ελευθερία, σε μια περίοδο που η ελευθερία του τύπου βάλλεται, ευαίσθητα υπουργεία διοικούνται από ακροδεξιούς πολιτικούς, ενώ φασιστικά μορφώματα κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ακόμα και μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Ως Δίκτυο Αλληλέγγυων Σχολείων, μέσα από την καθημερινή μας δράση παλεύουμε για να έχουν όλες και όλοι πρόσβαση στην εκπαίδευση, δημιουργούμε κοινότητες αλληλεγγύης, δημοκρατίας και αμοιβαίας συνύπαρξης με σεβασμό και ενάντια σε κάθε είδους αποκλεισμό. Είμαστε αλληλέγγυα σχολεία, που στηρίζουμε τις ανάγκες των μαθητριών και των μαθητών του δημοσίου σχολείου, αλλά και σχολεία μεταναστών, που διδάσκουν ελληνική γλώσσα σε μετανάστες, στηρίζοντας το δικαίωμά τους να ζουν και να εργάζονται, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στην χώρα μας.

Την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021, στις 17:00, συμμετέχουμε στην πορεία του Πολυτεχνείου προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Συγκεντρωνόμαστε στην πλατεία Κλαυθμώνος (Αθήνα).

Σχετικές δημοσιεύσεις