Η επικοινωνία ως μάθημα στα σχολεία

Γιώργος Μηχιώτης, ενήλικος μαθητής των μαθημάτων σχεδίου-σκίτσου, Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας 

Η απόκτηση γνώσεων είναι βασικός στόχος του σχολείου. Ωστόσο, χρειάζεται να εστιάζει και στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τα παιδιά ώστε να γίνουν ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες. Αν και γίνονται κάποιες προσπάθειες μέσα από πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών, ακόμα υπάρχει κενό. Το ίδιο το σχολείο δε δίνει έμφαση στο να μάθει στα παιδιά πως να επικοινωνούν λειτουργικά μεταξύ τους.

Αποτέλεσμα είναι να εμφανίζονται συμπεριφορές βίας. Το bullying δεν ήρθε ουρανοκατέβατο στα σχολεία μας. Βρήκε πρόσφορο έδαφος, την έλλειψη ενός πλαισίου στο οποίο τα παιδιά μαθαίνουν να συμπεριφέρονται με σεβασμό και αλληλοεκτίμηση.

Πως θα μπορούσε να γίνει αυτό; Με μια σειρά μαθημάτων – τα οποία θα μπορούσαν να είχαν τη μορφή παιχνιδιού – μέσα από τα οποία τα παιδιά να αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι επικοινωνίας, εκτός της βίας.

 

Επικοινωνιακά παιχνίδια

Κάποια παιχνίδια εναλλαγής ρόλων. Το να περνάνε όλα τα παιδιά από το ρόλο του θύματος, μπορεί να τα ευαισθητοποιήσει, πριν το υπόλοιπο περιβάλλον τα βάλει στο ρόλο του θύτη.

 

Παιχνίδια αλληλεγγύης

Τα περισσότερα παιχνίδια στο σχολείο είναι παιχνίδια ανταγωνισμού.  Αντ’ αυτού, θα μπορούσαν να υπάρχουν παιχνίδια που να χρειάζονται όλα τα παιδιά για να ολοκληρωθούν. Το να μοιραστούν σε όλα τα παιδιά κομμάτια ενός παζλ, είναι κάτι που θα τα διδάξει ότι πρέπει να συνεργαστούν όλα μαζί για να το καταφέρουν. 

 

Παιχνίδια ορίων

Ένα παιχνίδι τετραγώνων, στο οποίο θα υπάρχει ποινή όταν παραβιαστεί ένα απαγορευμένο τετράγωνο, θα βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν να αυτοσυγκρατόνται, αλλά και ότι έχουν πολλαπλές επιλογές να φτάνουν στον προορισμό τους, χωρίς να παραβιάζουν τα όρια των άλλων.

 

Οικόσιτα ζώα στο σχολείο

Η παρουσία μιας γάτας ή ενός σκύλου – ή ενός καναρινιού – σε μια τάξη, μαθαίνει στα παιδιά να συνυπάρχουν με τα ζώα και να βιώνουν την αγάπη. 

 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εισαχθούν καινοτόμα μαθήματα που να βοηθήσουν την επικοινωνία των παιδιών μέσα στα σχολεία.  Η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλει κατά τη γνώμη μου να διεκδικήσει ένα πιο λειτουργικό σχολείο για τα παιδιά