Έτος 2010. Μια παλιά ιδέα αρκεί για να ανατρέψει τη δική μας καθημερινότητα και ευελπιστούμε και πολλών ακόμα. Ο Μισέλ Φουκώ εισάγει την έννοια της Ετεροτοπίας και καιρό μετά ξεκινά το δικό μας ταξίδι σε αυτή. Μια ομάδα νέων, αγανακτισμένη σχεδόν από τον ατομικισμό ιδρύει στην καρδιά της Θεσσαλονίκης ένα χώρο πολιτικής, πολιτισμού και αλληλεγγύης για να ακουστούν και μερικές διαφορετικές φωνές. Τα τελευταία χρόνια και μέσα στην περίοδο της κρίσης, ξεπήδησαν εκατοντάδες τέτοια εγχειρήματα, τα οποία μας απέδειξαν περίτρανα πως η ίδια η κοινωνία μπορεί μέσα από δικές της δομές να καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες της. Μία τέτοια δομή είναι και η ΕΤΕΡΟΤΟΠΙΑ, ένας χώρος που επιδιώκει να σταθεί απέναντι στο κυρίαρχο, αντιτάσσοντας τα δικά μας προτάγματα. Ενάντια, στο πρότυπο της κοινωνικής αδιαφορίας και της αδράνειας, να πληροφορηθούμε, να συζητήσουμε, να πράξουμε. Ενάντια στο μοτίβο της αποξένωσης και του μοναχικού δρόμου, να συλλογικοποιήσουμε τις αγωνίες και τα όνειρά μας.
Σε αυτό το χώρο, το 2012 ξεκίνησαν τα «Μαθήματα για Όλους», μαθήματα που απευθύνονται κατά βάση σε μαθητές που οι ίδιοι ή οι οικογένειες τους αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε να υποκαταστήσουμε το κράτος, ούτε να αποσιωπήσουμε τις ανεπάρκειες του. Οργανώνουμε όμως την εξυπηρέτηση των αναγκών μας θέλοντας παράλληλα να δώσουμε ένα διαφορετικό χαρακτήρα στην εκπαίδευση, με έμφαση στη δημοκρατία, τη συμμετοχικότητα, τη διεκδίκηση.
Στο αλληλέγγυο σχολείο της ΕΤΕΡΟΤΟΠΙΑΣ πραγματοποιούνται σήμερα μαθήματα λυκείου, ξένων γλωσσών (Αγγλικά, Αραβικά, Ιταλικά) καθώς και μαθήματα μουσικής (Πιάνο, Σαξόφωνο, Μουσική Θεωρία). Επειδή θεωρούμε ότι ειδικά σήμερα η πρόσβαση στη γνώση, τον πολιτισμό, την τέχνη πρέπει να γίνεται με ίσους όρους ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και καταγωγής!
Η Ετεροτοπία μας έδειξε ένα κόσμο γεμάτο εμπειρίες και χρώματα, το δικό μας κόσμο.
Και μας χωράει όλους.